Nääsloopen

Banans första loop, som är till för nattlöpningen, är en lättsprungen slinga med några längre “gåbackar”. Det är en blandning av asfalt, stig och grus. 90 höjdmeter.

Start – Floda Säteri 0-0,8 km

Starten tar oss mot järnvägsstationen och över Säveån på Kvarnbron upp mot lekplatsen Spindelparken. Därefter är det banans tyngsta backe i bokskog på stig.

Floda Säteri – Nääsgränsvägen 0,8 -1,8 km

Efter bokskogen är det en kilometers asfaltslöpning på cykelväg genom villaområdet Hyltorna. Här är det lätt att tro att det är lättlöpt men det är lätt uppför större delen av sträckan.

Nääs ekhagar – Hyltorna 1,8 -5,3 km

Efter asfalt kommer kohage. Genom grinden in till Nääs ekhagars naturreservat. Det börjar med en underbar liten stig genom Kullehagen. Här får du solen i ögonen vid gryningen. Härlig nattlöpning utlovas. Vi fortsätter sen förbi Lyckhem där vi tar höger på stig längs med och över Kullaån innan vi kommer ut vid allén som leder upp till slottet.

Vi följer allén till Mellannääs där banans toalett finns. Sedan följer vi strandkanten längs Sävelången för att sedan svänga upp genom slöjdseminariet upp mot Lekhuset. När du har kommit till Lekhuset har du också kommit halvvägs i ett av banans två tuffa partier.

Efter lekhuset fortsätter vi rakt fram en kortare sträcka innan det svänger höger upp för banans brantaste backe. Här springer vi genom ekskog som kommer att genomljudas av fågelsång framåt morgonen. Här är det lite småkuperat innan vi återigen kommer ut på asfalt vid Hyltorna.

Hyltorna – Jernbruket 5,3 km-6,71 km

Loopen avslutas med dryga kilometern på asfalt längs Sävelångens strand. Här är det lättlöpt och lätt att förivra sig när man är pigg. Vi tar oss förbi Hyltornas badplats, Spindelparken för att sedan avsluta genom Floda centrum över spången till Jernbruket där det är dags för – “bara ett varv till”