Nääsloopen

Banans första loop, som är till för nattlöpningen, är en lättsprungen slinga med några längre “gåbackar”. Det är en blandning av asfalt, stig och grus. 90 höjdmeter.

Start – Hyltorna 0 – 0,6 km

Starten tar oss mot järnvägsstationen och över Säveån på Kvarnbron upp genom lekplatsen Spindelparken. Därefter är det banans tyngsta backe i bokskog på stig.

Hyltorna – Nääsgränsvägen 0,6 – 1,5 km

Efter bokskogen är det en kilometers asfaltslöpning genom villaområdet Hyltorna. Sträckningen har några tydliga gåbackar och avslutas med en kort men ganska brant grusnedförsbacke innan det bär in i naturreservatet.

Nääs ekhagar 1,5 – 5,3 km

Nytt för 2022 är slingan tar samma väg in till Nääs som ut. Det börjar med löpning genom ekskog med viss kupering innan det blir platt löpning och öppna fält. Härlig nattlöpning utlovas. Vi fortsätter sen förbi Lyckhem där vi fortsätter längs Kullaån innan vi kommer ut vid allén som leder upp till slottet.

Vi följer allén till Mellannääs. Sedan följer vi strandkanten längs Sävelången för att sedan svänga upp genom slöjdseminariet upp mot Lekhuset.

Efter lekhuset fortsätter vi rakt fram en kortare sträcka innan det svänger höger upp för banans brantaste backe samma stig som vi kom in till Nääs på. Här springer vi genom ekskog som kommer att genomljudas av fågelsång framåt morgonen.

Nääsgränsvägen – Jernbruket 5,3 km-6,7 km

Loopen avslutas med dryga kilometern på asfalt längs Sävelångens strand. Här är det lättlöpt och lätt att förivra sig när man är pigg. Vi tar oss förbi Hyltornas badplats, Spindelparken för att sedan avsluta genom Floda centrum över spången till Jernbruket där det är dags för – “bara ett varv till”